Hoofdgerechten

Biefstuk met Rode Wijn Saus

Ingrediënten:

  • 2 biefstukken (bijvoorbeeld entrecôte of ribeye)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 takje tijm
  • 50 g koude boter

Bereidingswijze:

  1. Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen en bestrooi ze met zout en peper.
  2. Verhit de olijfolie in een pan op hoog vuur. Bak de biefstukken 3-4 minuten aan elke kant voor medium rare. Haal ze uit de pan en laat ze rusten onder folie.
  3. Voeg de sjalot toe aan de pan en bak deze 2 minuten. Blus af met de rode wijn en laat het inkoken tot de helft.
  4. Voeg de runderbouillon en tijm toe en laat het 5 minuten sudderen.
  5. Haal de pan van het vuur en klop de koude boter door de saus voor een romige textuur.
  6. Serveer de biefstukken met de rode wijn saus eroverheen.

Kip Cacciatore

Ingrediënten:

  • 4 kippenbouten
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 100 ml rode wijn
  • 100 g champignons, in plakjes

Bereidingswijze:

  1. Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de kip aan beide kanten goudbruin.
  2. Voeg de ui, knoflook, paprika en champignons toe en bak tot de groenten zacht zijn.
  3. Voeg de tomatenblokjes, oregano, basilicum en rode wijn toe. Roer goed door.
  4. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat 30-40 minuten sudderen tot de kip gaar is.
  5. Serveer met pasta of rijst.

Varkenshaas met Honing-Mosterddressing

Ingrediënten:

  • 500 g varkenshaas
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels Dijonmosterd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 takje rozemarijn, fijngehakt

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Bestrooi de varkenshaas met zout en peper. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige pan op hoog vuur en bak de varkenshaas rondom bruin.
  3. Meng in een kom de honing, mosterd, knoflook en rozemarijn. Bestrijk de varkenshaas met dit mengsel.
  4. Zet de pan in de oven en bak de varkenshaas 15-20 minuten of tot hij gaar is.
  5. Laat het vlees 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Serveer met groenten en aardappelen.

Gehaktballetjes in Tomatensaus

Ingrediënten:

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • Zout en peper naar smaak
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Verse basilicum voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Meng het gehakt met de ui, knoflook, ei, paneermeel, zout en peper. Vorm kleine balletjes.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  3. Voeg de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe. Laat 20 minuten sudderen.
  4. Garneer met verse basilicum en serveer met pasta of brood.

Runderstoofpot

Ingrediënten:

  • 800 g runderstoofvlees, in blokjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 wortelen, in plakjes
  • 250 g champignons, in kwarten
  • 400 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn

Bereidingswijze:

  1. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een grote pan en bak het vlees rondom bruin.
  2. Voeg de uien en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de wortelen, champignons, bouillon, laurierblaadjes, tijm, tomatenpuree en rode wijn toe.
  4. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 2-3 uur sudderen tot het vlees mals is.
  5. Serveer met aardappelpuree of brood.

Gegrilde Kip met Groenten

Ingrediënten:

  • 4 kipfilets
  • 2 courgettes, in plakjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 gele paprika, in blokjes
  • 200 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicum voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Marinade: Meng in een kom de olijfolie, knoflook, oregano, zout en peper. Voeg de kipfilets toe en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Laat dit minimaal 30 minuten marineren.
  2. Groenten: Meng de courgette, paprika’s en cherrytomaten in een andere kom met een eetlepel olijfolie, zout en peper.
  3. Grillen: Verhit een grillpan of barbecue. Grill de kipfilets ongeveer 6-7 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn. Grill ook de groenten in een grillpan tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
  4. Serveren: Serveer de gegrilde kip met de groenten en garneer met verse basilicum.
gegrilde kip met groenten
Zalm uit de oven

Zalm uit de oven met een frisse salade

 

Ingrediëntenlijst

Voor de zalm:

  • 2 zalmfilets (ongeveer 150-200 gram per stuk)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen (sap en schil)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse dille (of 1 theelepel gedroogde dille)
  • Zout en peper naar smaak

Voor de salade:

  • 100 gram gemengde sla (bijvoorbeeld rucola, spinazie en veldsla)
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 1 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 1/2 rode ui, dun gesneden
  • 1 avocado, in blokjes
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding van de zalm:

    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Leg de zalmfilets op een bakplaat bedekt met bakpapier.
    • Meng in een kom de olijfolie, het citroensap, de citroenschil, de fijngehakte knoflook, dille, zout en peper.
    • Giet dit mengsel over de zalmfilets en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  2. Zalm bakken:

    • Bak de zalmfilets in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of totdat de zalm gaar en lichtroze is van binnen. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de filets.
  3. Salade bereiden:

    • Terwijl de zalm in de oven staat, kun je de salade maken. Meng in een grote kom de gemengde sla, komkommer, cherrytomaatjes, rode ui en avocado.
    • Maak een dressing van balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper. Giet de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar.
  4. Serveren:

    • Haal de zalm uit de oven en laat deze een paar minuten rusten.
    • Serveer de zalmfilets op een bord met een flinke portie salade ernaast. Garneer eventueel met een schijfje citroen of extra dille.
Tonijnsalade met Avocado en Kruidige Dressing

Ingrediëntenlijst:

Voor de salade:

  • 2 blikjes tonijn op water (ongeveer 240 g uitgelekt)
  • 1 rijpe avocado
  • 1/2 rode ui, fijngehakt
  • 1 kleine komkommer, in blokjes
  • 10 cherrytomaten, gehalveerd
  • 50 g maïs (uit blik of diepvries)
  • 1 handvol verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel honing (optioneel)
  • Een snufje chili vlokken (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding van de ingrediënten:

    • Laat de tonijn goed uitlekken en doe deze in een grote schaal.
    • Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Snijd de avocado in blokjes en voeg deze voorzichtig toe aan de tonijn.
    • Voeg de fijngehakte rode ui, komkommer, cherrytomaten, maïs en peterselie toe aan de schaal.
  2. Dressing maken:

    • Meng in een klein kom de olijfolie, balsamicoazijn, Dijonmosterd, fijngehakte knoflook, honing (indien gebruikt) en chili vlokken. Klop het geheel goed door met een vork of een kleine garde tot het goed gemengd is.
  3. Salade samenvoegen:

    • Giet de dressing over de tonijnsalade en meng alles voorzichtig door elkaar zodat de ingrediënten goed bedekt zijn met de dressing. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveren:

    • Serveer de tonijnsalade direct op een bord of in een kom. Het is heerlijk als lichte lunch of als bijgerecht bij een diner. Je kunt het ook serveren op een bedje van sla of in een wrap.

Tip: Deze tonijnsalade kan ook goed bewaard worden in de koelkast voor een dag, maar de avocado kan verkleuren. Om dit te voorkomen, kun je het sap van een halve citroen over de avocado sprenkelen.

Tonijn - avocadosalade
Gevulde wrap

Kipwraps met Groenten

Ingrediëntenlijst:

  • 4 grote tortilla wraps
  • 400 g kipfilet, in reepjes
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 1 komkommer, in dunne plakjes
  • 1 avocado, in plakjes
  • 100 g rucola of gemengde sla
  • 100 g geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar of mozzarella)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels yoghurtsaus of salsa (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Kip Marineren:

    • Meng in een kom de kipreepjes met olijfolie, paprikapoeder, zout en peper. Laat dit 10-15 minuten marineren voor extra smaak.
  2. Kip Bakken:

    • Verhit een pan op middelhoog vuur en bak de gemarineerde kipreepjes gedurende 5-7 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Zorg ervoor dat ze regelmatig omgedraaid worden.
  3. Wraps Voorbereiden:

    • Verwarm de tortilla wraps kort in een droge koekenpan of in de magnetron, zodat ze zacht en buigzaam worden.
  4. Wraps Samenstellen:

    • Leg een tortilla wrap op een bord. Voeg een handje rucola of gemengde sla toe, gevolgd door de gebakken kip, paprika, komkommer, avocado en geraspte kaas. Voeg eventueel een lepel yoghurtsaus of salsa toe.
  5. Wraps Vouwen:

    • Vouw de zijkanten van de wrap naar binnen en rol de wrap stevig op van onder naar boven. Herhaal dit voor de overige wraps.
  6. Serveren:

    • Snijd de wraps doormidden en serveer direct. Geniet van je heerlijke kipwraps!

Hasselback aardappelen

Ingrediëntenlijst

  • 4 middelgrote aardappelen (bijvoorbeeld vastkokende aardappelen)
  • 4 eetlepels olijfolie of gesmolten boter
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt of in plakjes)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 takjes verse rozemarijn of tijm (optioneel)
  • Geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, optioneel)
  • Paprikapoeder of andere specerijen naar keuze (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding:

    • Verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht).
    • Was de aardappelen goed en droog ze af. Laat de schil eraan voor extra smaak en textuur.
  2. Aardappelen snijden:

    • Leg een aardappel op een snijplank en plaats twee houten lepelhandvaten of chopsticks aan weerszijden van de aardappel. Dit helpt om te voorkomen dat je helemaal door de aardappel snijdt.
    • Snijd de aardappel in dunne plakjes (ongeveer 3-4 mm), maar zorg ervoor dat je niet helemaal door de bodem snijdt. Herhaal dit voor alle aardappelen.
  3. Kruidenmengsel:

    • Meng in een kom de olijfolie of gesmolten boter met de fijngehakte knoflook, zout, peper en eventueel de kruiden (rozemarijn of tijm).
  4. Aardappelen insmeren:

    • Plaats de gesneden aardappelen op een bakplaat bekleed met bakpapier.
    • Gebruik een kwastje of een lepel om het olijfolie- en kruidenmengsel gelijkmatig over de aardappelen te verdelen. Zorg ervoor dat het mengsel goed in de snedes komt.
  5. Bakken:

    • Bak de aardappelen in de voorverwarmde oven gedurende 45-60 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Besprenkel ze halverwege het bakken met extra olijfolie of boter voor extra smaak.
  6. Afwerking:

    • Als je geraspte kaas wilt toevoegen, strooi deze dan de laatste 10 minuten van de baktijd over de aardappelen zodat het kan smelten en een mooie korst kan vormen.
    • Haal de aardappelen uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen voor het serveren.
  7. Serveren:

    • Serveer de Hasselback aardappelen warm, eventueel gegarneerd met extra kruiden of een snufje paprikapoeder.
hasselback aardappelen
ovenschotel met gehakt

Ovenschotel met Gehakt

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden (of naar smaak)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 600 gram aardappelen, in dunne plakken
  • 200 ml slagroom
  • 150 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar of belegen kaas)
  • Olijfolie om in te bakken
  • Verse peterselie (optioneel, voor garnering)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (180 graden hetelucht).

  2. Gehaktmengsel maken: Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin. Zorg ervoor dat het gehakt goed is gebakken.

  3. Groenten toevoegen: Voeg de rode paprika en courgette toe aan het gehaktmengsel. Bak dit 5-7 minuten totdat de groenten zacht zijn.

  4. Saus maken: Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, Italiaanse kruiden, paprikapoeder, zout en peper toe aan de pan. Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed mengen.

  5. Ovenschotel opbouwen: Neem een ovenschaal en verdeel een laag aardappelschijfjes over de bodem. Schep een deel van het gehaktmengsel eroverheen. Herhaal dit proces tot de ingrediënten op zijn, eindigend met een laag aardappelen.

  6. Slagroom en kaas: Giet de slagroom gelijkmatig over de ovenschotel en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas.

  7. Bakken: Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven en bak deze gedurende 30-35 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin en bubbelend is.

  8. Serveren: Haal de ovenschotel uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen. Garneer eventueel met verse peterselie. Serveer warm en geniet van je ovenschotel met gehakt!

Scroll naar boven