Ontbijtgerechten

avocado-ei ontbijt

Avocado-ei ontbijt

Ingrediënten:

  • 1 rijpe avocado
  • 2 eieren
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: chilivlokken of verse kruiden (zoals peterselie of bieslook)

Bereidingswijze:

  1. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit.
  2. Schep een beetje van de avocado uit, zodat er genoeg ruimte is voor een ei.
  3. Verhit een pan op middelhoog vuur en breek een ei in elke avocadohelft.
  4. Zet de pan afgedekt op het vuur en laat de eieren 5-7 minuten koken, afhankelijk van hoe je je eieren wilt.
  5. Bestrooi met zout, peper en optionele kruiden voor het serveren.

Dit recept is koolhydraatarm

Griekse yoghurt met noten en bessen

Ingrediënten:

  • 200 g Griekse yoghurt (vol of 2%)
  • 50 g gemengde noten (amandelen, walnoten, pecannoten)
  • 100 g verse bessen (frambozen, bosbessen, aardbeien)
  • 1 eetlepel chiazaad (optioneel)
  • Een snufje kaneel

Bereidingswijze:

  1. Doe de Griekse yoghurt in een kom.
  2. Voeg de bessen en de gemengde noten toe.
  3. Strooi het chiazaad en de kaneel erover.
  4. Meng alles goed door elkaar en serveer direct.

Dit recept is koolhydraatarm.

Koolhydraatarme pannenkoeken

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 100 g amandelmeel
  • 100 ml melk (of plantaardige melk naar keuze)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • Boter of kokosolie voor het bakken

Bereidingswijze:

  1. Klop de eieren in een kom en voeg de melk toe. Meng goed.
  2. Voeg het amandelmeel, bakpoeder en zout toe en meng tot een glad beslag.
  3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter of kokosolie toe.
  4. Giet een lepel beslag in de pan en bak de pannenkoek 2-3 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn.
  5. Serveer met bessen of een beetje Griekse yoghurt.

Dit recept is koolhydraatarm

Omelet met spinazie en feta

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 100 g verse spinazie
  • 50 g feta, verkruimeld
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Boter of olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Klop de eieren in een kom en voeg zout en peper toe.
  2. Verhit een pan met boter of olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort tot deze geurt.
  3. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
  4. Giet de eieren in de pan en laat het mengsel even stollen.
  5. Strooi de feta over de omelet en vouw deze dubbel als de onderkant goudbruin is.
  6. Bak nog een minuut en serveer warm.

Dit gerecht is koolhydraatarm.

Omelet spinazie en feta

Chia pudding

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels chiazaad
  • 250 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Zoetstof naar smaak (bijv. stevia of erythritol)
  • Toppings: bessen, noten of kokosvlokken

Bereidingswijze:

  1. Meng in een kom het chiazaad, amandelmelk, vanille-extract en zoetstof.
  2. Roer goed door en laat het 5 minuten staan. Roer opnieuw om klonters te voorkomen.
  3. Zet de kom in de koelkast en laat het minimaal 1-2 uur (of een nacht) opstijven.
  4. Serveer met je favoriete toppings, zoals bessen, noten of kokosvlokken.

Dit gerecht is koolhydraatarm.

 

Ontbijtmuffins

Ingrediëntenlijst:

  • 250 g volkorenmeel
  • 100 g havermout
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 250 ml melk (of plantaardige melk)
  • 100 ml zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
  • 3 eetlepels honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 g vers fruit (bijvoorbeeld bosbessen, frambozen of stukjes banaan)
  • Optioneel: 50 g noten of zaden (bijvoorbeeld walnoten of zonnebloempitten)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding:

    • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
    • Vet een muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes.
  2. Droge ingrediënten mengen:

    • In een grote kom, meng het volkorenmeel, de havermout, het bakpoeder, de baking soda en het zout goed door elkaar.
  3. Natte ingrediënten mengen:

    • In een andere kom, klop de eieren los. Voeg de melk, zonnebloemolie, honing (of ahornsiroop) en vanille-extract toe en meng goed.
  4. Samenvoegen:

    • Voeg het natte mengsel toe aan de droge ingrediënten en roer tot alles net gemengd is. Het is niet erg als het beslag wat klonterig is; overmixen kan de muffins taai maken.
    • Vouw voorzichtig het fruit en de noten/zaden door het beslag.
  5. Bakken:

    • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes. Vul ze voor ongeveer 2/3 vol.
    • Bak de muffins in de voorverwarmde oven gedurende 18-20 minuten, of tot een tandenstoker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
  6. Afkoelen:

    • Laat de muffins enkele minuten in de vorm afkoelen voordat je ze op een rooster legt om verder af te koelen.
  7. Serveren:

    • Geniet van de ontbijtmuffins warm of op kamertemperatuur. Ze zijn perfect voor een snel ontbijt of als snack!
ontbijtmuffins

Koolhydraatarm Bananenbrood

Ingrediëntenlijst:

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 150 g amandelmeel
  • 50 g kokosmeel
  • 100 g Griekse yoghurt (natuur, ongezoet)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel (optioneel)
  • 50 g gehakte noten (bijvoorbeeld walnoten of pecannoten, optioneel)
  • 50 g suikervervanger (bijvoorbeeld erythritol of stevia, optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C (heteluchtoven 160 °C).
  2. Prak de bananen in een grote kom tot een gladde puree.
  3. Voeg de eieren en de Griekse yoghurt toe aan de bananenpuree en meng goed door elkaar.
  4. In een aparte kom, meng het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, zout, kaneel (indien gebruikt) en de suikervervanger (indien gebruikt) door elkaar.
  5. Voeg de droge ingrediënten geleidelijk toe aan het bananenmengsel en meng tot een beslag ontstaat. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer zijn.
  6. Voeg de gehakte noten toe als je deze gebruikt en meng ze door het beslag.
  7. Vet een cakevorm (ongeveer 20×10 cm) in met een beetje kokosolie of bekleed deze met bakpapier.
  8. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  9. Bak het bananenbrood in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-55 minuten, of totdat een tandenstoker er schoon uitkomt als je deze in het midden steekt.
  10. Laat het bananenbrood ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm, voordat je het eruit haalt en verder laat afkoelen op een rooster.

Serveer:

Snijd het bananenbrood in plakken en geniet ervan als ontbijt, snack of dessert. Het is ook heerlijk met een beetje boter of notenpasta!

Scroll naar boven